therapie-amsterdam-boeddha-btnDe 7 Chakra’s

Naast je bloedbaan, lympfbaan, zenuwbaan,loopt er nog een baan door je lichaam. Deze voorziet alle organen van energie. De knoop punten of splitsingen in deze baan worden chakra’s genoemd.

Net als dat er vele lymfeklieren door je hele lichaam zitten , zijn er ook veel chakra’s. Deze zijn allemaal onderling verbonden door 7 grote chakra’s.

Ook al ben je je vaak niet bewust van de plaats van deze chackra’s, het valt wel op dat ze soms letterlijk een pijnlijke plek kunnen geven als ze te hard hebben moeten werken, of om een andere reden geblokkeerd zijn.

Wat ‘doet’ een chakra?

Chakra’s zijn verbonden met het centrale zenuwstelsel en zorgt voor de juiste hoeveelheid energie die organen en ander weefsel nodig hebben om goed te functioneren. Wanneer er ergens door omstandigheden meer energie nodig is, zal dit “geleend” worden van de chakra die daar het dichtst erbij zit en nog wel voldoende functioneert. Hierna is het lichaam weer in balans, tenzij de oorzaak langdurig blijft voortduren.

Er ontstaat dan op de ene plaats een overschot aan energie en op de andere plek juist een te kort. Deze onbalans zul je ook merken in je doen en laten. Want behalve lichamelijke klachten uit zich dit ook in geestelijke klachten.

Uiteindelijk zal een chakra die steeds een te kort aan energie overhoud ook weer ergens anders energie vandaan halen tot ook deze chakra weer verder moet gaan zoeken en uiteindelijk klachten ontstaan als burn-out, depressies, angsten en/of vele lichamelijke klachten zoals verminderde weerstand of uitgeputte organen.

De aanleiding voor de “onbalans” kan beginnen bij een emotioneel probleem, maar natuurlijk ook bij een lichamelijke klacht. Aangezien alles met elkaar verweven is.

Belangrijk is het om de spiraal van deze gebeurtenissen te onderbreken. Het is dan belangrijk hier hulp bij te krijgen.

Dit kan je doen d.m.v. een healing die op fysiek, mentaal, emotioneel en zielsniveau weer balans brengt in het lichaam en de geest.

Tevens is het aan te raden om een aantal gesprekken te hebben om ook jezelf tot expressie te brengen en hierdoor nieuwe inzichten te krijgen.

Als coach help ik jou hiermee en als je ver genoeg bent kun je jezelf gaan verzelfstandigen en de cursus intuitieve ontwikkeling gaan volgen waarin alle chakra’s worden behandeld.

In iedere les van deze cursus behandel ik een chakra, en zo doorleef en genees jij zelf je eigen chakra’s. Thuis oefen je de asana’s die alleen bij dat chakra horen en leer jezelf dat chakra te stimuleren en opnieuw in balans te brengen.

Het eerste chakra: Muladhara, de plaats is tussen de anus en de geslachtsdelen. Dit chakra staat voor de lichamelijke geboorte en is de basis van het menselijke bestaan.

Belangrijk is hierbij een stabiel gezinsleven, om goed te kunnen aarden en een gevoel van veiligheid te creeëren.

Is dit niet of in mindere mate aanwezig dan staan de volgende chakra’s niet stabiel op het eerste chakra, en komt er disbalans.

Goed aarden en stabiliteit creeëren, zijn dan heel belangrijk in het genezingsproces.

Het tweede chakra: heet Svadisthana, de plaats van dit chakra is boven het schaambeen 10 cm onder de navel. In dit chakra ontstaat het contact met de ander,”het vertrouwen”. Tevens is dit het centrum van onze gevoelens en creativiteit. De scheppende krachten ontstaan hier.

Als ons vertrouwen wordt geschaad krijgen we disbalans in het tweede chakra. dit kan zich uitten in angsten, rigiditeit van het lichaam en gedrag.

Het derde chakra: Manipura, de plaats is op de plexus solaris dat is tussen het onderste borstbeen en de navel. Dit chakra staat voor eigenwaarde, wilskracht, ego en activiteit.

Als er te weinig bevestiging is geweest in de jeugd geeft dit een disbalans in het derde chakra en kan je of juist wegglijden in een zwakke wil en weinig eigenwaarde hebben, of doorslaan in het ego en een teveel aan agressie en machtswellust creeren in jezelf.

Het vierde chakra: Anahata, de plaats van dit chakra is op het gebied van het hart. Hier komen de onderste drie en de bovenste drie chakra’s bij elkaar. Hier onstaat de fundamentele verandering hier ontstaat de verbondenheid met de ander zonder het ego. Niet ik maar de ander wordt hier belangrijk. Er is liefde, evenwicht en intimiteit. Heb je je hartchakra afgesloten door teleurstellingen dan kan dit leiden tot depressies en angst voor intimiteit en relaties.

Het Vijde chakra: heet Vissudha. De plaats van dit chakra is in het gebied van de keel. Het staat voor communicatie, expressie, helderheid en loslaten.

Werkt dit chakra niet goed, dan heb je moeite om jezlef te uiten, je kunt niet wezenlijk communiceren met de ander wat resulteert of in introvert gedrag, of juist plotselinge uitbarstingen door opgekropte gevoelens die niet geuit zijn.

Het Zesde chakra: heet Ajna.De plaats van dit chakra is tussen de wenkbrauwen, ook het “derde oog” genoemd. Het staat voor intuïtie, eenheid en is het gebied van de spirituele toewijding. Is er disbalans in het zesde chakra dan kun je last hebben van ongevoeligheid, weinig fantasie maar ook van obsessies, waanideeen en nachtmerries.

Het Zevende chakra: heet Sahasrara. De plaats van het zevende chakra is op de bovenkant van de schedel, het gebied van de kruin. Hier houdt iedere vorm van dualiteit op te bestaan, er is “eenheid in al wat is.”

Ben je minder in contact met dit chakra, dan kan dit leiden tot cynisme, leerproblemen, starre overtuigingen, apathie, verwarring en dissociatie van het lichaam.

De opbouw van de drie onderste chakra’s in ons lichaam (1,2,3) zijn heel belangrijk om een goede basis te vormen in je leven in het vierde chakra komen de onderste drie chakra’s en de bovenste drie chakra’s bij elkaar. De bovenste drie chakra’s (5,6,7) staan meer in verbinding met de spitituele kant van het leven. De kunst van het leven is om de kosmische energie te integreren in ons dagelijks leven om zodoende een goede balans te krijgen in je hele “zijn”.

Deze informatie over de chakra’s is slechts een resume over de chakra’s. In de Cursus Intuitieve ontwikkeling gaan we hier dieper op in.