Therapie dwangneurose en dwangklachten | Amsterdam & Den Haag

We hebben allemaal wel een kleine (dwang)neurose. Een dwangmatige handeling of gedachte, die je dagelijks leven verder niet in de weg zit. We noemen dat een milde vorm van een dwangneurose. Soms spelen ze zelfs zo een kleine rol, dat ze later weer gewoon vervagen. Je vergeet het weer.

Wanneer het wel invloed heeft…
Het kan ook voorkomen dat je dagelijks leven wel wordt verstoord. Je bewustzijn wordt veelvuldig binnengedrongen door dwangmatige gedachte of handeling. Dit wordt dan een obsessieve compulsieve stoornis genoemd, beter bekend als dwangneurose. Dat wat het een vervelende last maakt, is dat je de gedachte herkent als irrationeel. Je bent je er dus wel degelijk bewust van. Daarnaast zijn obsessies zeer sterk en volhardend. Een dwangneurose leg je niet even naast je neer.

Wat is nu wat?
Een compulsie (dwang) is een herhalende handeling die meestal wordt uitgevoerd als reactie op de obsessieve gedachte.

Dwangneurose
Wanneer de gedachte of dwang langer dan een half uur per dag duurt, spreken we van een storende invloed op iemands leven. Je sociale relatie en werk beginnen eronder te lijden. Daarnaast schamen mensen zich voor hun aandoening. Veelal proberen ze de dwangneurose te verbergen voor hun vrienden of familie.

Ziektes en onheil
Dwangneuroses gaan vaak over angst voor ziektes, wanstaltigheid of de dood. Het resulteert vaak in overmatig schoonmaken of het controleren hiervan. Daar gaat vaak veel te veel tijd in zitten. Zit de deur wel dicht en op slot? Staat het gasfornuis uit? Wanneer je  een schoonmaakdwang hebt, was je weer vaak je handen.

Ee obsessie hoeft niet per sé iets te maken te hebben met de compulsie. Je kan een dwangmatige gedachte hebben dat je geliefde omkomt in een auto-ongeluk en je compenseert dit door je spijkerbroek 20 keer aan het uit te doen.

Dwangklachten
Herken jij jezelf in de bovenstaande uitleg van dwangmatige gedrag of gedachte? Was je veelvuldig je handen of maak je je huis overmatig veel schoon? Blijf je meerdere keren achter elkaar controleren of de deur wel dicht is? Neem dan contact met me op!