Loslaten en het verwerken van emoties, trauma, fobieën en angsten | Behandeling te Amsterdam

Ieder kan zich op een bepaald moment in ons leven zo overweldigd voelen dat hij of zij hulp nodig heeft om hiermee om te kunnen gaan. Je hebt dan iemand nodig de je helpt leren omgaan met gevoelens en problemen die buiten je machte of controle lijken te liggen.

Trauma
Een traumatische gebeurtenis kan iedereen zomaar overkomen. Je maakt bijvoorbeeld een auto-ongeluk mee of je je bent het slachtoffer van seksueel misbruik of je bent bedreigd met geweld. Zulke situaties kunnen zo ingrijpend zijn dat niets meer is zoals daarvoor. Een traumatische gebeurtenis levert extreme stress op. Je voelt je raar en soms heb je helemaal geen herinneringen meer over wat jou is overkomen.

Fobie
Een fobie is een intense, irrationele angst die een duidelijke relatie heeft met een object of gebeurtenis. Er zijn sociale en specifieke fobieën.

Sociale fobie
Bij een sociale fobie ervaar je angst om bekeken of beoordeeld te worden door andere mensen. Je bent bijvoorbeeld extreem bang om in het openbaar te spreken, nieuwe mensen te ontmoeten of te eten in publieke ruimtes.

Specifieke fobie
Bij een specifieke fobie draait het om een specifiek object of situatie waar je angstig voor bent. Dit kan voor dieren zijn (bang voor slangen of spinnen), substanties (bloedfobie) of situaties (hoogtevrees, kleine ruimtes).

Angsten
In tegenstelling tot een fobie is er bij een angststoornis geen directe oorzaak te identificeren. Je maakt je overmatig veel zorgen en hebt over het algemeen een angstig gevoel.

Je bent zowel bang voor echte als ingebeelde dreigingen. Je maakt je constant zorgen, ervaart gespannen spieren, ergernissen, slapeloosheid of moeite met slapen, gevoelige maag en darm door de constante zenuwen.